Cum, când, unde, în ce condiţii obţin pensia comunitară?

Persoanele care au lucrat în România şi într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European beneficiază de pensie comunitară. Această se stabileşte prin cumularea tuturor perioadele lucrate.
Reglementările europene stabilesc faptul că persoanele care au muncit şi în afară ţării beneficiază de cumularea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate atât în ţară, cât şi în străinătate.
Cetăţenii vizaţi de reglementările europene sunt cei din statele membre UE şi SEE, lista cuprinzând: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein şi Elveţia.
Astfel, persoanele interesate pot solicită obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale, se arată într-un material realizat de Casă Naţională de Pensii Publice. Conform site-ului oficial al UE,vârstă de pensionare este diferită de la un stat la altul. Prin urmare, drepturile de pensie obţinute în alte ţări se acordă doar din momentul în care persoană în cauza împlineşte vârstă legală de pensionare din ţările respective, informează CNPP.
“Drepturile de pensie se acordă potrivit principiului pro rată temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acordă câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii”, este precizat pe site-ul CNPP.
Concret, pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de vârstă, anticipată, anticipată parţială, de invaliditate şi de urmaş, persoanele care au lucrat în două sau mai multe state din UE şi SEE, trebuie să se adreseze unei singure instituţii: casă de pensii din ţară în care locuiesc, menţionează sursă citată. În acest sens, va trebui depusă o cerere, care va fi valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoană respectivă a fost supusă.
Dacă solicitantul locuieşte pe teritoriul unui stat membru, atunci cererea se va depune la instituţia din statul respectiv. În cazul persoanelor care locuiesc în România, cererea de pensionare se adresează casei teritoriale de pensii din rază domiciliului.
Instituţia la care se va depune cererea de pensionare se va ocupă de formalităţile necesare pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru toate statele în care a lucrat solicitantul.
Ce acte sunt necesare pentru cei care locuiesc într-un stat membru?
Conform informaţiilor de la CNPP, pentru înscrierea la pensia pentru limita de vârstă,anticipată sau anticipată parţială, este nevoie de următoarele acte:
• formularul de cerere E 202;
• formularul E 207;
• o declaraţie pe propria răspundere;
• o copie după actul de identitate românesc (dacă se deţine dublă cetăţenie sau dacă s-a menţinut cetăţenia română);
• carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate;
• livretul militar original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate;
• diplomă de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate sau adeverinţă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi formă de învăţământ;
• o adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
Pentru înscrierea la pensia de invaliditate, actele necesare sunt:
• formularul de cerere E 204;
• formularul E 207;
• documente şi rapoarte medicale pentru a determina gradul de invaliditate;
• o declaraţie pe propria răspundere;
• o copie a actului de identitate românesc (dacă se deţine dublă cetăţenie sau dacă s-a menţinut cetăţenia română);
• carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate;
• livretul militar original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate;
• diplomă de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate sau adeverinţă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi formă de învăţământ;
• adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
Pentru înscrierea la pensia de urmaş, actele necesare sunt:
• formularul de cerere E 203;
• formularul E 207;
• declaraţia pe propria răspundere urmaşi;
• adeverinţă de studii (elev sau student);
• o copie a actului de identitate românesc (dacă se deţine dublă cetăţenie sau dacă s-a menţinut cetăţenia română);
• carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate al susţinătorului decedat;
• livretul militar original sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate;
• diplomă de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competenţe din străinătate sau adeverinţă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi formă de învăţământ a susţinătorului decedat.
Plata contribuţiilor în cazul persoanelor care lucrează în alt stat membru
Atunci când o persoană a lucrat în România, iar în prezent munceşte în alt stat membru UE ori SEE, nu este necesar că această să rămână asigurată şi în sistemul public de pensii din România.
“În perioada în care lucraţi în mod legal pe teritoriul altui stat membru, nu este necesar să rămâneţi asigurat în sistemul public de pensii din România, prin încheierea unui contract de asigurare facultativă cu casă teritorială de pensii de la locul de domiciliu sau de reşedinţa, având în vedere principiul totalizării perioadelor de asigurare la acordarea drepturilor de pensie”, se precizează pe site-ul CNPP.
Cu toate astea, persoanele care încheie un astfel de contract de asigurare facultativă vor beneficia de valorificarea contribuţiilor aferente contractului, menţionează aceeaşi sursă.
De asemenea, dacă o persoană locuieşte în alt stat membru, această nu este nevoită să vină în România pentru depunerea cererii de pensionare. Cererea se depune în statul de domiciliu.
Cum se poate transferă o pensie în străinătate?
Persoanele care beneficiază în România de pensie şi care sunt stabilite în străinătate îşi pot primi pensia în statul în care locuiesc.
“Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliţi în străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casă Naţională de Pensii Publice asigurând plata pensiilor prin Citibank Europe plc., Dublin – sucursala România”, este explicat pe site-ul CNPP.
Pentru a transferă în străinătate drepturile de pensie este necesară:
• deschiderea unui cont la orice banca de pe teritoriul statului de domiciliu şi
• comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BÎC al băncii beneficiarului, dacă e cazul, precum şi numărul de cont internaţional bancar) către instituţia plătitoare (casă teritorială de pensii în evidenţă căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declaraţiei de transfer.
“Declaraţia de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, însoţită de documentul care confirmă detaliile bancare şi de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul sau actual, se pot depune direct de către titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procura specială la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidenţă se află dosarul de pensie”, mai precizează reprezentanţii CNPP.
Totodată, există şi posibilitatea trimiterii acestor documente cu poştă sau prin e-mail.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
(P)

Leave a Comment